SPOLEČNOST

Ze Svaté země na skok do Prahy

V Obecním domě bylo živo. Vyšla nová autobiografická kniha s názvem Hančina cesta, která pojednává o cestě tehdy dvanáctileté Haničky Sternlicht, kterou jako malou nacisté odvedli z východočeských Holic a tahali ji po zbytek války vyhlazovacími lágry. Při této příležitosti se sešlo mnoho známých osobností, aby autorce pogratulovaly k vydání knihy a zároveň z ní úryvek přečetli. Autorce Haně Sternlicht byl věnovaný celý odpolední program, během kterého mimo čtení také vystupoval dětský divadelní sbor Feigele, Mackie Messer Klezmer Band, nebo herci ze souboru Městského divadla Mladá Boleslav.

Představení knihy Hančina cesta v krásném Grégrově sále Obecního domu se zúčastnili Aňa Geislerová, Arnošt Goldflam, Sarah Haváčová, Ester Janečková, Jan Kačer, Barbora Kodetová, David Kraus, Jan Maxián, prof. Jan Pirk, Vida Neuwirth s dětským sborem Feigele, Pavel Šporcl, Jiří Štrébl, Milan Šteindler a Petr Vacek, který celou událost i moderoval. Pozvání přijali také zemský rabín Karol SidonDavid Herman, člen Rady vlády za lidská práva, tajemník židovských obcí v ČR Michael Pelíšek a starosta městské části Praha 1, Ing. Petr Hejma, který celou událost také zaštiťoval.

Dnes dvaadevadesátiletou Hanu Sternlicht, rozenou Neumannovou, jako malou potkal nelehký osud tisíců Židů, kteří byli nacisty posláni do transportů. Její cesta vedla přes Terezín, Osvětim a Mauthausen. Na rozdíl od zbytku své rodiny se Hanička dožila osvobození americkou armádou a z hrůz koncentračních táborů se dostala zpátky mezi živé.

Arnošt Goldflam, jeden z osobností, které se na představení ujaly četby z knihy, válečné poměry pamatuje z vyprávění rodiny. „Otce odvezli tzv. Nisko transportem, pak ho i s bratry vyhnali do SSSR. Tam se dostal do Svobodovy armády a bojoval u Kyjeva, Sokolova a Dukly. Maminka se s tetou schovávala v Sokalu u Lvova, byly schované u polské rodiny ve výklenku za skříní,“ vzpomíná herec, režisér a spisovatel Goldflam.

Hana Sternlicht se po válce na krátko usadila v Čechách, kde poznala i svého budoucího manžela Hanuše Sternlichta. Spolu se rozhodli přestěhovat do Izraele, kde nakrátko zakotvili v kibucu Hachotrim, než se osamostatnili úplně. Svou cestu do Svaté země úspěšně absolvovali a v Izraeli založili rodinu. Na její popud se také svou cestu z Holic přes koncentrační tábory a druhou světovou válku až do Svaté země rozhodla zdokumentovat. A tak za pomoci historičky Alžběty Langové vznikla knížka Hančina cesta.

Jedním ze příbuzných paní Sternlicht je také herec a režisér Jan Kačer, který o Haničce slýchal z vyprávění své maminky. „Že jsme příbuzní jsem zjistil už za války, kdy mi o ní moje maminka, vždy s lehce zarmouceným úsměvem, vyprávěla. Celé dětství jsem si přál sestru a tou pro mě Hanička, kterou jsem si jako malý vysnil jako drobnou vílu, představovala. Od té doby, co existuje mé plné vědomí, na Haničku myslím“ vysvětluje Jan Kačer, český herec a režisér.

Jan Kačer a Hanička se po válce šťastně shledali. „Když jsem se vrátila z lágru, dostala jsem od Hozovy maminky jeho deník, co si psal za války, dvě alba fotek, látky po mamince a tatínkovu kroniku. To bylo celé mé jmění. Pomalu jsem znovu začala žít, jen mi opravdu dlouho trvalo, než jsem se znovu naučila smát. Teď už mi to nedělá problém,“ směje se stále vitální autorka knihy, Hana Sternlicht.

Předčítání z knihy prokládaly hudební vystoupení. S princeznou Bosanou, Vidou Neuwithovou, dorazil dětský sbor Feigele, jehož principálkou už Vida Neuwirth řadu let je. Přítomným děti zazpívaly několik židovských písní a zarecitovaly básničky.
Na pódiu se sbor Feigele vystřídal s kapelou Mackie Messer Klezmer Band z Českého ráje, která zcela netradičně interpretuje tradiční židovské a východoevropské písně.

V neposlední řadě přišli svým vystoupením vzdát Haně Sternlicht hold i herci z Městského Divadla Mladá Boleslav, kteří předvedli výběr z písní muzikálu Šumař na střeše.

Uvedení knihy Hančina cesta se zúčastnila i herečka Aňa Geislerová, která varovala před generační zapomětlivostí. „Dobu druhé světové války znám zprostředkovaně, z knih a vyprávění pamětníků. To ale nic nemění na tom, že válku považuji za naprosté šílenství. To, co se děje dnes, je známka toho, že lidé se nikdy nepoučí. Přesto, že máme válku na Ukrajině v přímém přenosu, nejsme schopni ji zastavit, jen vyděšeně přihlížet. Převládá ekonomická obezřetnost a zbabělost a lidské životy jsou levnější než zbraně, plyn, nebo ropa. Násilí zůstává konstantou řešení geopolitických problémů, mění se jen způsob provedení. Je mi z toho smutno,“ konstatuje herečka a spisovatelka.

Celé uvedení knihy završilo krájení dortu v podobě knihy Hančina cesta od talentované Miss Cake, který pamětnice Hanička Sternlicht slavnostně nakrojila.

Slavnostní, fotografie s přebalem knihy, které si hosté mohli hned na místě vyvolat, poskytla na akci společnost CEWE.

Paní Haně Sternlicht, která kvůli vydání knihy vážila cestu z Izraele až do Prahy, tímto mnohokrát děkujeme a přejeme hodně zdraví.

 Anotace: Titul: Hančina cesta

Příběh Hany Sternlicht v sobě zrcadlí úděl židovského obyvatelstva českých zemí 20. století. I větve její rodiny brutálně uťal holokaust. Hana ovšem měla, na rozdíl od svých rodičů, to štěstí, že pekelnou cestu vedoucí z východočeských Holic přes Terezín, Osvětim a Mauthausen přežila. A její pouť za svobodou tak mohla pokračovat i po válce, kdy ji dovedla až na nový začátek v Izraeli. Na přání své rodiny se nyní rozhodla vyprávět svůj příběh, aby doba zla nevymizela z paměti.

« 1 z 3 »

FOTO: Roman Souček